Alle paarden veilig buiten voordat de brandweer arriveert

Maandag 31 maart 2014

OTTERLO – De stallen vol met rook en de paarden veilig buiten voordat de brandweer arriveert dankzij Equine Emergency System. Dat was het resultaat tijdens een brandweeroefening op Stoeterij Willemien te Otterlo.

 

Het vrijwillige Brandweerkorps van Otterlo heeft vandaag samen met Innostal een oefening gehouden in één van de afdelingen van Stoeterij Willemien. Innostal wil met Equine Emergency System de paarden de kans geven om de brand te ontvluchten voordat de brandweer arriveert. De brandweer wil weten of- en hoe het systeem werkt en of de paarden inderdaad buiten zijn wanneer de brandweer normaliter met een ontruiming zou gaan beginnen.

 

Met Equine Emergency System kan men de boxen openen op afstand van de stal. Na het openen van de boxen kan er een waterstraal de boxen in gespoten om de paarden te motiveren de boxen te verlaten. Daar dit een oefening betrof werd het systeem nagebootst door met een koord een aantal boxen te verbinden en werd het koord naar buiten geleid hierdoor konden de boxen van buiten af gelijktijdig geopend worden. De sproeiers van watersproeisysteem werend in de hoeken van de boxen schuin tegenover de deur gemonteerd en werden handmatig geactiveerd.

 

Na wat start probleempjes met de verlichting, drukte voor de paardenstal en het afsluiten van de gangen konden we eerste serieuze oefening houden waarbij de brandweer toeschouwer was. De rookmachine wordt aangezet en als de stal voor ongeveer de helft gevuld is met rook worden de drie boxen gelijktijdig van buitenaf geopend en het watersproeisysteem geactiveerd. Na eerst wat rond gelopen te hebben in de stal komen de paarden binnen 2 minuten de stal uit het buitenterrein op.

 

Na het luchten van de stal begint de tweede oefening waarbij de brandweer wordt ingezet. De stal wordt weer voor de helft in de rook gezet. We krijgen een brandmelding en we doen een doormelding naar de brandweer, na 2 minuten opent een medewerker van Innostal de boxen.

Het watersproeisysteem wordt nu niet gebruikt. Binnen 16 seconden komt het eerste paard naar buiten direct gevolgd door paard nummer twee. Het derde paard komt na een halve minuut ook zelfstandig naar buiten. Als de brandweer arriveert, krijgen zij te horen dat er geen mensen en paarden die deelnamen aan de oefening, nog binnen zijn.

 

De brandweerlieden zetten hun persluchtmaskers op en gaan in ploegen van twee man met een blusslang naar binnen om te checken of er nog iemand is, laag bij de grond gaan ze box voor box af onder luid geroep van “Is daar iemand?” Na er zeker van te zijn dat er niemand meer is kunnen de bluswerkzaamheden beginnen.

 

Bij de evaluatie is duidelijk dat Equine Emergency System paarden levens kan redden en dat het werk voor de brandweer “veiliger”en makkelijker wordt. Men vindt het onbegrijpelijk dat een dergelijk systeem nog niet op de markt is. Op de opmerking dat paarden terug de brandende stal inlopen hebben wij verwezen naar citaat uit het boek Paarden voor Dummies. Dit boek wordt aanbevolen door Anky van Grunsven en door George de Jong, directeur van de KNHS, Ermelo.

In Hoofdstuk 20 Pagina 332 staat:

“Paarden rennen een brandende stal in. We hebben geen idee waar deze mythe vandaan komt. Wij hebben nog nooit van een paard gehoord wat naar een brand toe rende in plaats ervandaan”

 

Hoe serieus een oefening ook uitgevoerd wordt, het is niet te vergelijken met de werkelijkheid. De rook is reukloos en blijft voornamelijk op de grond hangen, ook het lichtsnoer en een knetterkastje lijken niet erg op een echte brand. Een ander groot verschil met de werkelijkheid is het publiek, als Equine Emergency System tijdens het ontstaan van een echte brand ingeschakeld wordt is het rustig in en om de stal maar bij de oefening hadden we best wat publiek in de nabijheid van de stal.

 

Dat brand een zeer beangstigende ervaring is, weet een van de medewerksters van INNOstal.

In het volgende relaas kunt u lezen hoe het er bij een echte brand aan toe kan gaan, zoals zij het aan den lijve ondervonden heeft.

 

‘Enkele weken geleden zag ik ’s avonds vanuit mijn raam de vlammen uit het dak van de achterste paardenstal slaan. Ik was alleen thuis en erg in paniek. Eerst heb ik geprobeerd om hulp te krijgen door middel van bellen met de mobiele telefoon, daarna ben ik naar de stal gerend. Het dak stond erg in brand en er was al best wat rookontwikkeling. In de stal stonden zo’n 10 paarden gestald. Ik ben de stal in gegaan en gauw begonnen met het openen van de staldeuren. Dit is in een paniek situatie niet zo makkelijk. Voor je gevoel duurt het veel te lang voordat je een deur open hebt. Gelukkig kreeg ik al gauw hulp en hebben we alle paarden naar buiten kunnen drijven. We hadden geen minuut later erbij moeten zijn, door de sterkte rookontwikkeling was het onmogelijk geweest om nog naar binnen te gaan. Ruim voordat de brandweer arriveerde waren alle paarden opgevangen en opnieuw gestald’.

Vaak zeggen mensen: ‘paarden lopen toch naar het vuur toe?’ en ‘paarden verstijven en lopen terug hun box in’. Mijn ervaring is dat paarden niet naar het vuur toe lopen. Alle paarden liepen hun boxen uit, waren in paniek maar rende niet in de richting van het vuur. Eén van de tien paarden verstijfde en bleef staan bij het openen van zijn deur. Met een kleine stimulus van achter, liep ook dit paard zo in de richting van de andere paarden. In deze kudde zaten merries en hengsten door elkaar. Pas toen wij ze buiten op een veilige plek weer bij een gedreven waren, zijn de hengsten er tussen uitgehaald. Dit ging prima.

Het Equine Emergency System had zeker een positieve bijdrage kunnen leveren in deze situatie. Het openen van alle staldeuren kost gewoon ontzettend veel tijd. Elke seconde telt en er moeten teveel handelingen gedaan worden voor een persoon. Nu kan je als eigenaar buiten gemakkelijk en veilig alle paarden opvangen en ze in de juiste richting sturen, in plaats van achter de paarden aan te rennen, in de hoop dat ze de juiste kant uitgaan. Ook met veel rookontwikkeling of in gevaarlijke situaties, waardoor je als eigenaar niet meer in staat bent de stal nog in te gaan, krijgen de paarden toch de kans om zichzelf in veiligheid te brengen.

 

Met dank aan Stoeterij Willemien te Otterlo en de vrijwillige Brandweer van Otterlo.

 

geschreven door: ???